Pagina's

woensdag 11 januari 2017

Wij hadden een slaaptraining toegepast, en het werkt!


Er is weer van alles gaande bij ons in huis. Eigenlijk genoeg om over te vertellen. Ik heb van die dagen, dat ik eigenlijk te moe ben om iets te doen. Maar gelukkig zijn er ook steeds meer energieke dagen, dat ik juist zin heb om wat te doen. De moeheid komt het meest door de onrustige nachten. Ik heb eigenlijk nooit gedacht, dat de nachten nog steeds drama zouden zijn na14 maanden!? We hadden weer een bezoekje gehad bij het consultatiebureau. En dat stelt mij toch weer even gerust. Want hoe ga je daar nou mee om als ouder?



Als we terug gaan in Moos zijn slaappatroon van de afgelopen tijd. Is het eigenlijk allemaal onveranderd, en sluipt het patroon maar door. Toen hij nog een speen had, werd hij ook geregeld wakker in de nacht. Natuurlijk altijd tussen 02:00uur - 03:00uur wanneer je in diepe slaap bent. Dan gaven we opnieuw de speen en suste we het eventjes. Dat ging eigenlijk altijd goed, en dat werd eigenlijk een gewoonte. Toen Moos 9 maanden werd, besloten wij de speen weg te doen. Aangezien hij overdag al helemaal geen speen had. Dat was ook even een dingetje, dat kun je hier terug lezen. En dat bleef ons een beetje achter volgen met een soort schuldgevoel. Heel stom want we hadden toen toch bewust nagedacht over onze keuze. En dus toch altijd onze twijfels gehad. Dat we opgegeven moment bij 13 maanden, de speen terug gaven. Je zou misschien denken dat het zwak of stom is dat we toegeven. Maar konden het maar niet met rust laten. Ook omdat Moos zo onrustig bleef met het slapen. "Dit is trouwens niet dagelijks een probleem. Zo slaapt hij weer drie nachten door en dan weer een paar nachten niet." Maar gelukkig vond Moos de speen niet meer interessant. Hij heeft er alleen heel eventjes mee gespeeld en gooide de speen weer weg. We waren gelijk gerust gesteld en onze schuldgevoel was ook weer weg. Het ligt dus niet aan de speen, dat kunnen we dus afvinken. Maar waarom word hij nou wel in de nacht wakker? 

Op gegeven moment hadden we een idee waar het door zou kunnen komen. Soms werd Moos niet midden nacht wakker, maar om 06:00uur in de ochtend. Dan haalden we Moos uit bed en lieten we hem verder tussen ons in slapen. Want dat ene uurtje vonden wij niet erg dat hij dan even tussen ons in ligt. 

En dat is het hem nou juist! Als Moos midden nacht wakker wordt, heeft hij geen idee of het nou midden nacht of ochtend is!? Hij denkt gewoon; "ik ben wakker en word dan altijd uit bed gehaald door mijn mama of papa! Of Denken wij nou te makkelijk..? Zou dit dan de oplossing zijn van die slapeloze nachten. Moos dus niet meer uit zijn bed halen, als het nog GEEN tijd is! 

Wij zijn er gelijk mee begonnen, om Moos niet meer tussen ons te laten slapen. Even consequent zijn om een duidelijkheid te creĆ«ren. Wij hadden de slaaptraining toegepast van een Amerikaanse dokter Ferber.  Even voor de duidelijkheid, dit mag alleen toegepast worden vanaf 4 tot 6 maanden. Het komt erop neer dat je steeds langer jou kleintje laat huilen. Nadat je zeker weet dat jou kleine geen pijn heeft of honger, een vieze luier of misschien wel warm of koud heeft.


Hier onder heb ik het schema van dr. Ferber van de site Happy Moms overgenomen :
Stap 1
Leg je baby in zijn wieg of bedje wanneer hij slaperig is, maar nog wel wakker.
Stap 2
Zeg je kindje welterusten en ga de kamer uit. Als hij huilt wanneer je de kamer uitloopt, laat je hem voor een bepaalde tijd huilen.
Dr. Ferber adviseert hierover het volgende: 
  • Eerste nacht: de eerste keer dat je wegloopt 3 minuten, de tweede keer 5 minuten en de daarop volgende keren 10 minuten 
  • Tweede nacht: de eerste keer dat je wegloopt 5 minuten, de tweede keer 10 minuten en de daarop volgende keren 12 minuten
  • De daaropvolgende nachten blijf je steeds iets langer weg. Volg ook je eigen gevoel om te bepalen hoe lang je je kindje maximaal wil laten huilen. Dit is voor elke ouder en elk kindje anders.  

Stap 3
Ga terug naar de kamer om je kindje te troosten. Let erop dat je het licht uit laat en zachtjes tegen je baby praat. Haal je kindje niet uit zijn bedje. Na twee minuten ga je weer de kamer uit, ook als je kindje nog steeds huilt.
Stap 4
Blijf iets langer weg dan de eerste keer en ga dan weer naar je kindje toe om hem te troosten. Zorg dat elke keer als je weer terug gaat om hem te troosten, je niet meer dan ongeveer 2 minuten in zijn kamer blijft.  
Stap 5
Ga door met troosten en uit de kamer weglopen totdat je kindje in slaap valt.
Stap 6
Als je kindje later in de nacht weer wakker wordt en begint te huilen (en je weet dat hij geen honger heeft) begin je weer van voor af aan. Eerst ga je voor een korte periode weg en je maakt die periode steeds langer. 
Stap 7
Bouw de tijd dat je wegblijft voordat je je kindje gaat troosten elke nacht iets op. Volgens Ferber, zullen kinderen vanaf de derde of vierde nacht meestal zelf in slaap vallen zonder te huilen.


Mijn ervaring:
Omdat we eerst handelden uit onze gevoel, kregen we het idee dat we onze controle erover verloren. 
En dat eigenlijk Moos begon te bepalen wanneer hij uit bed wordt gehaald. Door onze moeheid en niet meer wetende wat wij moesten doen gaven we onze over. Door hem dus uit bed te halen. 

Na rondvragen bij vrienden en bekenden kwamen we op deze methode. We hadden een houvast en stonden nu veel sterker gek genoeg. Want deze methode bestaat niet voor niks. En wij zullen echt niet de enige zijn met dit probleem. Kortom we mishandelen onze kind niet. =) Het heeft ons ongeveer 4 dagen geduurd. En ik kon mijn schuldgevoel of help- instinct beter onder controle houden. Ook heb ik zijn verschillende huil- gedrag leren kennen. Ik stelde mijn eigen grenzen, wanneer ik hem wel even eruit moest halen. Het komt erop neer, dat de aanhouder wint. Hij wordt soms nog wel huilend wakker. Maar het stopt nu veel eerder, of hij nu weet dat hij moet gaan slapen...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogger Template designed By The Sunday Studio.